Ζώδια και Χρώματα

2021-02-23

Ζωδιακός και Χρώματα

«Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή, αφού μπορούν, όχι μόνο να διεγείρουν τις αισθήσεις, αλλά και να μας ξυπνούν συγκινήσεις και συναισθήματα»,   υποστήριζε ο Γκαίτε.  Το Χρώμα είναι η κωδικοποίηση της αίσθησης που δημιουργείται μέσω του ανθρώπινου νευρικού συστήματος για να διακρίνει τα διαφορετικά μήκη κύματος (ή τις συχνότητες) του φωτός που προσπίπτουν στο αισθητήριο όργανο της όρασης.  Ο εγκέφαλος συνθέτει μεγάλο εύρος χρωμάτων απ' τους συνδυασμούς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανιχνεύει το μάτι. Το χρώμα είναι μια σύμβαση που αφορά τη μορφή που λαμβάνει στον εγκέφαλο μας ο συνδυασμός των προσπιπτόντων ακτινοβολιών.

Οι Ιδιότητες των Χρωμάτων

Κάθε χρώμα έχει την δική του δόνηση και επηρεάζει με τον μοναδικό του τρόπο, την πνευματική-ψυχική αλλά και τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου.  Σύμφωνα με τους ερευνητές της χρωματοθεραπείας, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι χρωματικές αποχρώσεις που μας περιβάλλουν και έχουν άμεση επίδραση στη διάθεσή μας. Τα χρώματα που επιλέγουμε για τους τοίχους, τα ρούχα μας ακόμα και για το φωτισμό του χώρου μας προκαλούν σημαντικές δονήσεις στον οργανισμό μας.  Η πιο σημαντική δόνηση για τον κάθε οργανισμό, είναι η δόνηση απο το φώς  του ήλιου, που παράγει τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε, βιολετί) τα οποία και αντιστοιχούν στα 7 ενεργειακά κέντρα του σώματος (τσάκρα).   Τα χρώματα επιδρούν το καθένα με τον μοναδικό του τρόπο τόσο στην ψυχολογία, όσο και στο σώμα. Στην διάρκεια της καθημερινής μας ζωής τα χρώματα μπορεί να μας βοηθήσουν να δούμε ορατά σημάδια σωματικής ασθένειας, να διακρίνουμε συμπτώματα συναισθηματικής αστάθειας, να νιώσουμε πνευματική ανάταση, εξαρτημένη αντίδραση σ' ένα οικείο περιβάλλον, ώθηση προς την ευεξία κ.ά. Οι ενδοκρινείς αδένες αντιδρούν στα χρώματα σύμφωνα με το σήμα που στέλνει ο εγκέφαλος. Για παράδειγμα το κόκκινο είναι διεγερτικό για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, γι' αυτό οι νευρομεταδότες ερεθίζουν τα επινεφρίδια τα οποία εκκρίνουν στο σώμα αδρεναλίνη. Επιδρούν σε φλεγμονές, στην ανάπλαση και αιμάτωση του δέρματος, στις μολύνσεις, ακόμα και στην ακμή.  Επίσης έχει βρεθεί από σύγχρονες μελέτες, οτι το κόκκινο φως αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ το πράσινο την μειώνει, ακόμη και αν το άτομο έχει κλειστά τα μάτια του.

Χρωματική Παλέτα στους Πλανήτες και τα ζώδια.

Κάθε χρώμα παρουσιάζει ιδιαίτερες και ξεχωριστές ιδιότητες. Κάθε ζώδιο και Πλανήτης συνδέεται με ένα φάσμα χρωμάτων και οι επιδράσεις του στον άνθρωπο ποικίλουν ανάλογα με τον αστρολογικό χάρτη του. Για παράδειγμα γνωρίζουμε πως το κόκκινο χρώμα συνδέεται με τη ζωτική ενέργεια , δημιουργεί έντονη δραστηριότητα και περιγράφει τις θερμές ιδιοσυγκρασίες με τάση για φιλονικίες , επομένως δεν είναι τυχαία η σύνδεση του με τον πλανήτη Άρη και το Ζώδιο του Κριού.

♈-♓Ζώδια ☪💫 Πλανήτες 💛🧡💚💙💜Χρώματα

📌Κριός. Κόκκινο , πορτοκαλοκόκκινο 📌Άρης. Κόκκινο της φωτιάς, κίτρινο, σκούρο κίτρινο.

📌Ταύρος. Πράσινο της γης, ροζ 📌Αφροδίτη. Άσπρο, πορφυρό, γαλάζιο, πράσινο, χάλκινο, βαθύ κυανό.

📌Δίδυμοι. Κίτρινο, Τουρκουάζ.📌 Ερμής. Γαλάζιο, φαιό.
📌Καρκίνος. Κυανό ανοιχτό, λευκό-γκρί, Ασημί. 📌Σελήνη. Άσπρο, ανοιχτό πράσινο.
📌Λέων. Χρυσό, πορτοκαλί.📌 Ήλιος. Πορτοκαλί, κίτρινο.
📌Παρθένος. Καστανό της γης, λευκό, ώχρα. 📌Ερμής, Κυανό ανοιχτό, ώχρα
📌Ζυγός. Κυανό σκούρο, ροδακινί, ρόζ. 📌Αφροδίτη. Πορφυρό, πράσινο, χάλκινο.
📌Σκορπιός. Πορφυρό κόκκινο, μαύρο, καστανό σκούρο. 📌Άρης - Πλούτωνας. Κόκκινο, σκούρο κίτρινο.
📌Τοξότης. Μενεξεδί, σκούρο Μπλέ. 📌Δίας. Φαιό, πράσινο προς κυανό, σκούρο κυανό.
📌 Αιγόκερως. Καφέ σκούρο, μαύρο, γκρί, ανθρακί.📌 Κρόνος. Μαύρο, καφέ σκούρο, φαιό σκούρο.
📌 Υδροχόος. Μπλέ, γαλαζοπράσινο. 📌Κρόνος - Ουρανός. Μαύρο, καφέ σκούρο.
📌 Ιχθείς. γαλαζοπράσινο. 📌Δίας - Ποσειδώνας. Φαιό, βαθύ κυανό, ιόχρουν.

Τα Χρώματα διακρίνονται σε Ζεστά και Ψυχρά:

  • Ζεστά χρώματα χαρακτηρίζονται το κίτρινο, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το ροζ και οι αποχρώσεις τους. Έχει παρατηρηθεί οτι τα ζεστά χρώματα τονώνουν.
  • Ψυχρά χρώματα χαρακτηρίζονται το μωβ, το βιολετί, το μπλε, το πράσινο και οι αποχρώσεις τους. Έχει παρατηρηθεί ότι τα ψυχρά χρώματα ηρεμούν και δημιουργούν αρμονικά συναισθήματα.
  • Ουδέτερα χρώματα χαρακτηρίζονται το Λευκό, το Γκρί, το καφέ, το Μαύρο.

Η Ψυχολογία των Χρωμάτων

Η Ψυχολογία του χρώματος βασίζεται στις συναισθηματικές ή στις σωματικές επιδράσεις που δημιουργούν τα χρώματα στους ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται οτι κάποια χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία τους. Έχει παρατηρηθεί ότι τα ζωηρά και φωτεινά χρώματα δημιουργούν στους ανθρώπους καλύτερη φυσική κατάσταση και ψυχική ηρεμία από τα σκούρα και μουντά χρώματα. Η Ψυχολογία του Χρώματος υποδηλώνει ότι: *τα ζεστά χρώματα διεγείρουν την ενέργεια και την διάθεση και κάποιες φορές μπροκαλούν αυξημένη ευερεθιστότητα και άγχος, ενω *Τα Ψυχρά δημιουργούν αρμονικά συναισθήματα αλλά μπορούν και να προκαλέσουν καταθλιπτικές σκέψεις.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι : 

*Τα εξωστρεφή άτομα προτιμούν τα θερμά χρώματα ενω τα εσωστρεφή ή εγωκεντρικά άτομα προτιμούν τα ψυχρά χρώματα, επειδή δεν χρειάζονται το εξωτερικό ερέθισμα.
*Το άτομο που είναι συναισθηματικά περιορισμένο, συχνά ταράζεται από το χρώμα (αυτό το χρώμα με τρελαίνει!), επειδή εισβάλλει στην εσωτερική του ζωή, την οποία προσπαθεί να αποκρύψει.
*Το συναισθηματικά αδιάφορο ή φλεγματικό άτομο, είναι συνήθως μια άκαμπτη προσωπικότητα και δεν ανταποκρίνεται ή επηρεάζεται ελάχιστα από τους λεπτούς κραδασμούς του χρώματος.

Η Δύναμη των Χρωμάτων του Ουράνιου Τόξου και πως επιδρούν στην ψυχική και σωματική μας Υγεία.

• Το κόκκινο: Αντιπροσωπεύει την ενέργεια, τη δράση, την επιθυμία, το πάθος. Αυξάνει την ζωτικότητα, και ενεργοποιεί τις πέντε αισθήσεις, αποπνέει δύναμη. Προκαλεί αύξηση του κινδύνου, της επιθετικότητας και της βίας, συναρπάζει και κινητοποιεί. Το κόκκινο χρώμα για τον άνθρωπο αυξάνει την πίεση του αίματος και τονώνει τα επινεφρίδια, διαλύει τις αρνητικές σκέψεις αλλά κάνει και τον άνθρωπο οξύθυμο. Είναι αντιφατικό χρώμα που κρύβει το καλό και το κακό αλλά το βλέπει ο άνθρωπος ως και ερωτική ορμή. Έχει διεγερτικές ιδιότητες και ταιριάζει σε χώρους με έντονη δραστηριότητα και σε μεγάλη έκτασή μπορεί να προκαλέσει νεύρα και ανησυχία. Το επιλέγουν οι φιλόδοξοι , παρορμητικοί και ενεργητικοί άνθρωποι. Συνήθως στοχεύουν ψηλά και είναι καλοί σε ηγετικούς ρόλους. Οι άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από πάθος, σεξουαλικότητα, ενεργητικότητα, αυθορμητισμό, διέγερση, επιθετικότητα, δύναμη, κίνδυνο, φιλοδοξία, επαναστατικότητα. Οι άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενεργητικότητα και αυθορμητισμό, κυκλοθυμία, εγωκεντρισμό, ή να έχουν έντονο πρόβλημα να συναναστραφούν με ανθρώπους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείεται να έχουν φοβίες που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσουν και να απορρίπτουν την ίδια τους την δυναμικότητα.

Θεραπεία: Προσφέρει αίσθηση ζεστασιάς και ενεργητικότητας γι' αυτό είναι καλό ενάντια κοπώσεων και κρυολογημάτων. Ενεργοποιεί την καρδιά και το κυκλοφοριακό, βοηθά ενάντια στην υπόταση. Ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, διεγείρει την ωορρηξία και την εμμηνόρροια. Δεν είναι καθόλου καλό ενάντια στον καρκίνο, μιας και αυξάνει την ανάπτυξη κυττάρων!
Ψυχολογία: Αυξάνει την σεξουαλικότητα, το πάθος και την δημιουργικότητα. Μπορεί όμως να προκαλέσει και βίαια συναισθήματα. 

• Το πορτοκαλί: Συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου και βοηθάει να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας. Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, την καλλιέργεια του χιούμορ και την ανάπτυξη της παρέας.  Αρέσει σε δυναμικούς, ικανούς και σχετικά ανυπόμονους ανθρώπους που είναι γεμάτοι ενέργεια. Οι άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από διασκέδαση, άνεση, αφθονία, απόλαυση, θέρμη, κοινωνικότητα, δυναμισμό, ανεξαρτησία, ενώ άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από υλισμό, ανεκτικότητα, είναι πιθανό να έχουν καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα ή άλλα συναισθήματα σχετικά με την απόλαυση της ζωής. Διεγείρει τους πνεύμονες, την αναπνοή και την πέψη, αυξάνει την λειτουργία του θυρεοειδή, ανακουφίζει κράμπες και νευρικούς σπασμούς, αυξάνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Διεγείρει την δημιουργική σκέψη και τον ενθουσιασμό. Καταπολεμά την κόπωση, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, λαμβάνεται ως ένα ενθουσιώδη και χαρούμενο χρώμα.  Έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό στον άνθρωπο με θετικές επιπτώσεις για την συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου.

 • Το κίτρινο:  Το χρώμα αυτό το βλέπουμε ως τονωτικό χρώμα του εγκεφάλου γιατί μας κάνει πιο ενεργητικούς και ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα. Σχετίζεται με το πνεύμα, τη διορατικότητα, τη μνήμη, την καθαρή σκέψη. Οι άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, εναλλαγή, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, πρόοδο, διασκέδαση, επικοινωνία. Οι άνθρωποι που το αποφεύγουν απογοητεύονται εύκολα, προσπαθούν να εξηγήσουν τα συναισθήματα με την λογική, δεν αποκλείεται να αδιαφορούν για την φιλοσοφία και την γνώση σε βάθος. Διεγείρει τα κύτταρα του νου και το νευρικό σύστημα, ενεργοποιεί τους μυς, επιταχύνει την διαδικασία της πέψης και της αφομοίωσης. Το σκούρο κίτρινο απαλύνει τους νευρικούς πόνους. Καταπολεμά την μελαγχολία και διεγείρει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες, ξυπνά τη φιλία και τη φαντασία. Ενεργοποιεί και εμψυχώνει ανθρώπους με μελαγχολία ή κατάθλιψη, προσφέρει κέφι για ζωή και δουλειά. Το κίτρινο βοηθά στην οργάνωση και την αισιοδοξία. Κρατά τον θεατή σε εγρήγορση και πνευματική διαύγεια. Ενδείκνυται για χώρους αφιερωμένους στις πνευματικές αναζητήσεις. Είναι το χρώμα της επιτυχίας και ισχυρής προσωπικότητας. Επίσης μια άλλη πλευρά του υποδηλώνει την προσοχή, τον κίνδυνο. 

• Το πράσινο: Δημιουργεί αρμονία στο σώμα και στο πνεύμα και βοηθάει στην εκδήλωση των συναισθημάτων, βοηθά στην καρδιά να έρθει στην φυσική ισορροπία και χαλάρωση, ενθαρρύνει σε μια χαλαρωτική διάθεση, γεμάτη ελπίδα και επούλωση.  Μας  δημιουργεί αισθήματα άνεσης, τεμπελιάς και ηρεμίας. Απο την άλλη, τα πιο σκούρα και γκρίζα πράσινα μας φέρνουν κάποιες φορές τα αντίθετα συναισθήματα και ενδεχομένως να προκαλέσει μια αίσθηση απληστίας. Οι άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ειρήνη, ανάπαυση, ελπίδα, άνεση, θαλπωρή, γαλουχία, αρμονία, ενω αυτοί που το αποφεύγουν προτιμούν την ανεξαρτησία και την αυτοβελτίωση παρά την αφοσίωση και την οικογενειακή ζωή. Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανοιχτούν και να δοθούν ολοκληρωτικά σε έναν άλλο άνθρωπο. Βοηθά στην ψυχική ηρεμία και γαλήνη.Είναι αναζωογονητικό και καταπραΰνει τις εντάσεις. Θεωρείται το χρώμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Το επιλέγουν οι παρατηρητικοί άνθρωποι, συνήθως δεν είναι οπαδοί της δράσης, αλλά έχουν ανθρωπιστικό πνεύμα. Ηρεμεί την καρδιά, το στομάχι, το συκώτι και τα νεφρά, βοηθά στην εξισορρόπηση ορμονικών διαταραχών, πέψης, χολής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα και τα οστά. Προσφέρει συναισθηματική και ψυχολογική αρμονία, βοηθά την εσωτερική γαλήνη. 

• Το γαλάζιο:  Σε αντίθεση με το κόκκινο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση. Δημιουργεί δροσερή και χαλαρωτική επίδραση που αρκετές φορές μας κάνει ήρεμους, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και διευκολύνει την ικανότητα λήψεων αποφάσεων.

• Το μπλε-λουλακί: Αυξάνει τη διαίσθηση, καθαρίζει το νου και την ψυχή, εξουδετερώνει τις αρνητικές σκέψεις.  Το σκούρο μπλε διεγείρει την υπόφυση, επίσης έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην σκελετική δομή. Οι άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ψυχραιμία, ονειροπόληση, ειρήνη, ανάπαυση, αφοσίωση, οργάνωση, λογική, νοσταλγία, αλήθεια. Το σκούρο μπλε χαρακτηρίζει μελαγχολία. Οι άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από πειθαρχία και εργατικότητα. Έχουν αποφασίσει το τι θέλουν από την ζωή τους και αρνούνται να αποκλίνουν από αυτόν τους τον στόχο έστω και στο ελάχιστο. Στην χρωματοθεραπεία οι ευεργετικές του ιδιότητες βοηθούν στην μείωση του πόνου και την καταστολή της ανησυχίας. Βοηθά στην επικοινωνία και στην δημιουργικότητα. Είναι ιδανικό για χώρους γραφείων και δημοσίων σχέσεων. Προσφέρει περιβάλλον για έναν βαθύ και ήσυχο ύπνο. Εκφράζει την δημιουργικότητα την ευαισθησία και την αχαλίνωτη φαντασία. Το μπλε είναι «ψυχρό» χρώμα, έτσι, βοηθά ενάντια σε φλεγμονές, ρευματισμούς, πυρετό, υπέρταση, αιμορραγίες, πονοκεφάλους, φαγούρες και ερεθισμούς του δέρματος. Ηρεμεί συναισθήματα οργής, επιθετικότητας, υστερίας, επιφέρει συναισθηματική γαλήνη. 

 
• Το μωβ & Βιολετί: Το Μωβ υποδηλώνει μυστήριο - πνευματικότητα και αυξάνει την ψυχική ωριμότητα, την ικανότητα για διαλογισμό και ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα. Οι αποχρώσεις του χρώματος έχουν χρησιμοποιηθεί για προστασία του νευρικού συστήματος. Ανακουφίζει από ηλιακά εγκαύματα και καταστέλλει διάφορα πράγματα όπως πείνα και εξισορροπεί το μεταβολισμό του σώματος. Το προτιμούν οι ευαίσθητοι και ευάλωτοι άνθρωποι με μεταφυσικές ανησυχίες, που χαρακτηρίζονται από πνευματικότητα, εσωτερισμό, θρησκεία, μυστήριο, ηθική, αυτοθυσία. Οι σκούρες αποχρώσεις χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και πένθος. Αυτοί που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα ίσως και κυνισμό, απόρριψη σε οτιδήποτε δεν εξηγείται επιστημονικά και λογικά. Παρατηρείται μια εντυπωσιακή απουσία ονείρων και ρομαντισμού. Καταπολεμά την ταχυπαλμία, διεγείρει την σπλήνα και τα λευκά αιμοσφαίρια, μειώνει ευαισθησία στον πόνο, βοηθά την αποτοξίνωση. Βοηθά ενάντια στην μελαγχολία, την υστερία, τις παραισθήσεις, την εξάρτηση (οποιασδήποτε μορφής), την αϋπνία. Κατευνάζει το στρες και τα έντονα σεξουαλικά συναισθήματα. • Το ιώδες-μενεξεδί: Το κατ' εξοχήν θεραπευτικό χρώμα. Διεγείρει την πνευματική φύση του ανθρώπου. Εξισορροπεί τα ψυχολογικά προβλήματα και βοηθάει την όραση και την ακοή, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα. Βοηθά στην καταπολέμηση φόβων και εμμονών και συμβάλει στην ψυχική και πνευματική ισορροπία.  Η δόνηση του χρώματος αυτού δίνει αυτοέλεγχο, περιορίζει την οξυθυμία και ελαττώνει την πείνα.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είπε "Η δύναμη του διαλογισμού μπορεί να είναι δέκα φορές μεγαλύτερη κάτω από βιολετί φως που περνά από το βαμμένο τζάμι μιας ήσυχης εκκλησίας".

Το λευκό είναι ένα χρώμα το οποίο έχει υψηλή φωτεινότητα αλλά μηδενική απόχρωση και βοηθάει στην διανοητική διαύγεια και ενθαρρύνει την αποσαφήνιση των σκέψεων. Εκφράζει την αγνότητα, την αθωότητα και φέρνει στο νου εικόνες νεότητας και αφέλειας. Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά χρωματικά ηρεμιστικά της ψυχής και του μυαλού. Επιλογή από ανθρώπους με δυναμισμό και διορατικότητα. 

Το μαύρο είναι το χρώμα των αντικειμένων και δεν αντανακλούν φως σε κανένα σημείο του ορατού φάσματος. Οι άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, μυστικοπάθεια, κατάθλιψη, θάνατο, πένθος, μοναχικότητα, ενώ αυτοί που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο, επιθυμία για απελευθέρωση από οτιδήποτε τους δίνει αίσθηση εξάρτησης, τους παρεμποδίζει, τους «δένει». 

Το γκρι είναι χρώμα της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας που έτσι το βλέπει ο άνθρωπος. Το γκρι χρώμα παράγεται από την μίξη του λευκού και του μαύρου. Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από διακριτικότητα αλλά και αδιαφορία, αδιαλλαξία. Άνθρωποι που το αποφεύγουν τους χαρακτηρίζει η αποστροφή στην διπλωματία και τα έξυπνα ρητορικά τεχνάσματα. Προτιμούν την ευθύτητα ακόμα κι αν μερικές φορές γίνεται ενοχλητική, εκνευριστική, σκληρή. 

Το καφέ χρώμα στον άνθρωπο φαίνεται σαν το χρώμα της γης και του σπιτιού και προκαλεί κάποια αισθήματα σταθερότητας, θαλπωρής και ασφάλειας στον άνθρωπο. Εκφράζει την αξιοπιστία, την σταθερότητα  και αποπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Το επιλέγουν οι κατασταλαγμένοι άνθρωποι με βαθιά γνώση και εμπειρία. Συνήθως αυτοί που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από πρακτικότητα, σταθερότητα, απλότητα, αφοσίωση. Οι σκούρες αποχρώσεις, αν και «ζεστές», χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και μεροληψία. Αυτοί που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από την αποστροφή στην ρουτίνα και την ήσυχη ζωή, αδιαφορία για την αίσθηση ότι κάπου ανήκει. 

Πως «εκφράζουν» τα παιδιά τα συναισθήματά τους μέσα από τα Χρώματα.

Ο κόσμος γύρω μας αποτελείται από χρώματα που μιλάνε και λένε πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. To καθένα έχει να αφηγηθεί μια ιδιαίτερη ιστορία, καθώς λειτουργούν σαν αγγελιοφόροι που μπορεί να μεταφέρουν τις ιστορίες της ψυχής, να εκφράσουν το κρυμμένο ταλέντο, το δημιουργικό δυναμικό, τις δυσκολίες και τα εμπόδια και να γίνουν τα κλειδιά που θα ξετυλίξουν μια ιδιαίτερη ιστορία για τον καθένα. Κάποιοι παιδοψυχολόγοι εργάζονται με τη μέθοδο των χρωμάτων δίνοντας στα παιδιά να ζωγραφίσουν και στην συνέχεια μελετούν τα χρώματα που έχει επιλέξει το παιδί για να ζωγραφίσει. Επιστημονικές μελέτες λένε πως το παιδί εκφράζει τον συναισθηματικό του κόσμο μέσα από τα χρώματα που χρησιμοποιεί. Οι ψυχολόγοι Ντέηβιντ Λιούις και Τζέημς Γκρήν, στο βιβλίο τους «Τα παιδικά σχέδια και το κρυφό μήνυμά τους», εξηγούν πως το χρώμα για το παιδί δεν είναι μόνο θέμα γούστου, αλλά έχει πολύ βαθύτερη σημασία. Από μια ζωγραφιά του παιδιού καταλαβαίνομαι τους προβληματισμούς του ή της ανησυχίες του. Οι εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και ψυχίατροι είναι ικανοί να κατανοήσουν πιο εύκολα τα παιδιά μέσα από αυτό. Η εικόνα που θα ζωγραφίσει δείχνει την ψυχολογική εξέλιξη. Μέσα στη ζωγραφιά εμπεριέχονται οι φόβοι,  οι αντιδράσεις και οι ενοχές του παιδιού. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί έχουν σχέση με την ηλικία, τον χαρακτήρα και την ψυχολογική κατάσταση του. Τα ανοιχτά χρώματα δείχνουν την εξωστρέφεια ενώ τα σκούρα την εσωστρέφεια του χαρακτήρα. 

Ερμηνεύοντας την επιλογή των χρωμάτων από ένα παιδί βλέπουμε: 

* Πολυχρωμία: Αίσθηση χαράς και γιορτής. 

* Έντονα χρώματα: Τα παιδιά όταν ζωγραφίζουν βρίσκονται σε κατάσταση έντασης.
* Επικράτηση κόκκινου χρώματος: Το κόκκινο χρώμα δηλώνει δυναμισμό, ζωηρές συγκινήσεις και ενστικτώδεις παρορμήσεις. Η συνεχής χρήση του από παιδιά, ίσως υποδηλώνει και κάποια νευρωτική συμπεριφορά. • Το κόκκινο είναι ένδειξη επιθετικότητας και εχθρότητας και χρησιμοποιείται συχνά σε περιόδους συναισθηματικών δυσκολιών. 
* Επικράτηση πορτοκαλί χρώματος: Το πορτοκαλί χρώμα δηλώνει ζεστή συμπεριφορά, ηρεμία και συναισθηματισμό.  Είναι το σύμβολο της αισιοδοξίας και της χαράς της ζωής, θετικό, ζεστό χρώμα, που ενεργοποιεί και αυξάνει την αυτοπεποίθηση, τη διάθεση για δράση και δίνει θάρρος και δύναμη. Χαρακτηρίζεται ως το «κοινωνικό χρώμα», γιατί εμψυχώνει για κοινωνικές συναναστροφές, βοηθά την ανοιχτή και καλή διάθεση απέναντι στους άλλους, δίνει θερμή συμπεριφορά. Σε αντίθεση με το κόκκινο, που έχει εκρήξεις χωρίς μέτρο, βοηθά να κρατά κανείς τον αυτοέλεγχο των συναισθημάτων του. Ακόμα, ζεσταίνει και χαροποιεί, χαλαρώνει την ένταση, βοηθά την πνευματική λειτουργία (Κάσσα, 2004).
* Επικράτηση κίτρινου χρώματος: Δηλώνει δυναμισμό, φιλοδοξία και έντονη δράση. • Το κίτρινο εκφράζει ενθουσιασμό, εξωστρέφεια και μεγαλύτερη ευσυγκινησία. Ακόμα, προσπάθεια να τραβήξει το παιδί την προσοχή. *Το κίτρινο είναι το χρώμα της διανόησης, της διάνοιας, της ανώτερης ευφυΐας, της σκέψης, του πνεύματος. Είναι το πιο φωτεινό απ' όλα τα χρώματα και έχει εκρηκτική και διεγερτική επίδραση. Δείχνει άνοιγμα σε πνευματικούς ορίζοντες, την απελευθέρωση, την καθαρή και ψυχρή φιλοδοξία, το δυναμισμό, την έλλειψη δέσμευσης και το συνεχές ψάξιμο για νεωτερισμούς. Φανερώνει καλή πνευματική επικοινωνία, αναλυτική σκέψη, καλή λεκτική έκφραση. Είναι το κατεξοχήν χρώμα που ακτινοβολεί και αναζωογονεί το πνεύμα. Διεγείρει το νου, καλλιεργεί την έμπνευση και τη φαντασία, δυναμώνει το νευρικό σύστημα, βοηθά τον προσωπικό αυτοέλεγχο. Στην αρνητική μορφή συνδέεται με τη ζήλια και την αρρώστια. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι ψυχικά ασθενείς αποφεύγουν το κίτρινο χρώμα (Κάσσα, 2004).
* Επικράτηση καφέ χρώματος: Το καφέ χρώμα δείχνει ενοχή. Είναι το χρώμα της γης, φανερώνει την ανάγκη για τάξη και οικογενειακή θαλπωρή. Επίσης, συνδέεται με την επιθυμία για μια απλή, ήσυχη ζωή στη φύση. Το καφέ εκφράζει τις σωματικές εντυπώσεις, είναι οι ρίζες και οι καταβολές, παρέχει τη βάση για υψηλότερους στόχους. Γενικά, θεωρείται το χρώμα που αντιπροσωπεύει τη μητρική αγκαλιά και στοργή, και έχει τη σημασία της σταθερότητας, της εξασφάλισης του γήινου. Το σκούρο καφέ και το μαύρο είναι τα χρώματα που απωθούν περισσότερο τα παιδιά (Κάσσα, 2004). 
* Επικράτηση μπλε χρώματος: Τα παιδιά που επιλέγουν το μπλε, δείχνουν ανεπτυγμένη λογική και ρυθμιζόμενη συναισθηματική συμπεριφορά. • Το μπλε δείχνει πως το παιδί αποκτά ωριμότητα, μεγαλύτερη ικανότητα να ελέγχει τα συναισθήματά του και πως απομακρύνεται από την παρορμητική συναισθηματική αντίδραση της νηπιακής ηλικίας. Η έντονη όμως προσήλωση στο χρώμα αυτό εκφράζει συγκρατημένη προσωπικότητα. 
* Επικράτηση πράσινου χρώματος: Δηλώνει επιμονή, πείσμα, επιθυμία για διάκριση καθώς και στροφή στον εαυτό του. • Το πράσινο είναι το χρώμα του συγκρατημένου παιδιού, που είναι αυτάρκες, και με μεγαλύτερη από το μέσο όρο ηγετική ικανότητα. *Το πράσινο είναι μια σύνθεση χρωμάτων, του μπλε και του κίτρινου. Είναι το χρώμα της φύσης και φανερώνει κοινωνικότητα, ευαισθησία, ψυχολογική επαφή, πληρότητα. Θεωρείται ουδέτερο, εποικοδομητικό χρώμα, που χαλαρώνει, θεραπεύει και υπόσχεται καλή φυσική κατάσταση. Είναι το χρώμα της ισορροπίας, της αρμονίας, της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της ελπίδας. Τονώνει την καρδιά, γαληνεύει τα νεύρα, το μυαλό και τα μάτια (Κάσσα, 2004).
* Επικράτηση ροζ χρώματος: Είναι ένα χρώμα που χρησιμοποιείται κυρίως από τα κορίτσια και δηλώνει την γυναικεία φύση και την αίσθηση ηρεμίας. *Το ροζ είναι η πιο λεπτή απόχρωση του κόκκινου και γι' αυτό χαρακτηρίζεται ως το χρώμα της καρδιάς. Σημαίνει αγάπη, αποδοχή, εμπιστοσύνη από τα βάθη της καρδιάς. Είναι το χρώμα των ευγενικών ψυχικών αισθημάτων σε μια ανώτερη πνευματική κλίμακα, το χρώμα της τρυφερότητας, της απαλότητας και της ετοιμότητας για προσφορά. Ακόμα, γιατρεύει πληγωμένες καρδιές και προάγει τη φιλία και την αγάπη. Στην υπερβολική του, όμως, χρήση σημαίνει μια ταραγμένη σχέση με την πραγματικότητα, μια συνειδητή αποστροφή για τα ουσιαστικά πράγματα της ζωής και τους φόβους μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα(Κάσσα,2004).
* Επικράτηση μαύρου: Το προτιμούν συνήθως τα εσωστρεφή παιδιά. Συμβολίζει φόβο, ανησυχία και επιθυμία περιθωριοποίησης. • Το παιδί που χρησιμοποιεί μαύρο ή μοβ ως κύριο χρώμα, σε περισσότερα από τα μισά έργα βγάζει μια απελπισμένη κραυγή για βοήθεια, νοιώθει δυστυχισμένο, το πνίγει μια βαθιά κατάθλιψη. *Το μαύρο εκφράζει θλίψη, απώλεια, μελαγχολία, φόβο. Σκεπάζει και κρύβει συναισθήματα. Ψυχολογικά σημαίνει φόβους, νευρώσεις, κατάθλιψη, άρνηση ζωής. Χαρακτηρίζει το ακοινώνητο άτομο και την επιθυμία του να εξαφανιστεί από «έξω», να κρυφτεί. Δηλώνει αγωνία, άγχος, ανησυχία. Το μαύρο είναι το χρώμα των νευρωτικών και εφηβικών διαταραχών (Κάσσα, 2004).
* Επικράτηση γκρίζου: Χρησιμοποιείται κυρίως από εσωστρεφή παιδιά, δύσκολα και με πνεύμα αντιλογίας. *Το γκρι στη σύνθεσή του περιέχει το άσπρο και το μαύρο χρώμα. Σημαίνει την απόλυτη ουδετερότητα, την υπερβολική έως ψυχαναγκαστική προσοχή και, κατ' επέκταση, τη διάθεση για συμβιβασμούς. Συγχρόνως, δείχνει και πείσμα, ισχυρογνωμοσύνη και ψυχική αντίσταση. Είναι το χρώμα που φανερώνει απώθηση, φόβο για ζωή και εσωτερικές πιέσεις. Προτιμάται από δύσκολους και δύστροπους χαρακτήρες. Δείχνει σωφροσύνη, εχεμύθεια, δυσπιστία, απώθηση και αρνητική συμπεριφορά (Κάσσα, 2004).
* Επικράτηση άσπρου: Τα δειλά παιδιά φτιάχνουν μικρά σχέδια αφήνοντας το υπόλοιπο χαρτί κενό. Το λευκό είναι σύμβολο αγνότητας, καθαρότητας και αθωότητας. Φανερώνει τη διαφάνεια, την προτίμηση στο φως, την απόλυτη αποδέσμευση από την ύλη. Προάγει την ευφυΐα, την ατομική λάμψη προς τα έξω. Δηλώνει την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα και για προσωπική ανάπτυξη. Ωστόσο, σε υπερβολική δόση σημαίνει ψυχρότητα, αφηρημένες ιδέες, υπερβολική ευαισθησία, κυνισμό. Δεν χρησιμοποιείται εύκολα παρά μόνο από άτομα με ψυχικές διαταραχές (Κάσσα, 2004).


Όταν τα παιδιά ανακατεύουν τα χρώματα.  Σημαντική είναι και η συνήθεια της επικάλυψης με άλλο χρώμα: δηλαδή, αφού το παιδί χρωματίσει με ένα χρώμα, παίρνει κάποιο άλλο και καλύπτει το πρώτο. Αυτό δείχνει πως ό,τι εκφράζει το πρώτο χρώμα, κρύβεται με τα συναισθήματα που αντιπροσωπεύει το δεύτερο.


© 2021 Asteroskonis - Αστρολογία και Παιδιά..🤴..by Rania Markelli
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!