Ο γλυκός πειρασμός για τα παιδιά

2021-09-12
Φωτογραφία από imazite από το Pixabay
Φωτογραφία από imazite από το Pixabay

Τα γλυκά, ο μεγαλύτερος πειρασμός για μικρούς και μεγάλους, είναι πλούσια σε ζάχαρη, η οποία αποτελεί την πιο διαδεδομένη πηγή υδατανθράκων στην καθημερινή δίαιτα. Προσφέρει μεν ενέργεια στον παιδικό οργανισμό, αλλά έχει και πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όπως την ανάπτυξη τερηδόνας και παχυσαρκίας.

Τα μωρά ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής παρουσιάζουν μία έμφυτη προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση. Παρόλα αυτά, μην έχοντας ακόμα δοκιμάσει την πρόσθετη ζάχαρη, αρκούνται στην τροφή που τους δίνει η μητέρα τους, ακολουθώντας πάντα τις συστάσεις της Παιδιάτρου. Εξάλλου, οι υδατάνθρακες περιέχονται ήδη στη βρεφική διατροφή και χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη. Το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως μετά το 1ο-2ο έτος ζωής, όταν το παιδί δοκιμάσει κάποιο γλύκισμα και από εκείνη τη στιγμή αρχίσει ο «γλυκός εθισμός»! Και βέβαια οι αγαπημένες μας γιαγιάδες χωρίς τύψεις(!) και χωρίς την παραμικρή αντίσταση στα θέλω του παιδιού, φροντίζουν ώστε το μικρό μας να γλείφει και τα δάκτυλά του, αφού φάει λαίμαργα τη σοκολάτα του, το μπισκότο, το γλυφιτζούρι ή το κρουασάν του. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιες: «δεν πρέπει και αυτό να... γλυκαθεί λιγάκι;».
Πόσο είναι όμως αυτό το ...λιγάκι; Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ζάχαρη και ποια τρικ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ώστε να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση των γλυκών και κατ επέκταση της προστιθέμενης ζάχαρης;

1) Δεν είναι απαραίτητο να πετάξετε όλα τα γλυκά από το σπίτι. Φροντίστε απλά να τα φυλάσσετε σε μέρη μη προσβάσιμα στα παιδιά. Εάν τα παιδιά είναι μεγάλα και ..ανακαλύπτουν όλες τις κρυψώνες σας, καλό είναι να σταματήσετε να έχετε γλυκά στο σπίτι.
2) Παιδιά μεταξύ 1 και 2 ετών καλό είναι να λαμβάνουν γλυκά σποραδικά, μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Σε μεγαλύτερα παιδιά τα γλυκίσματα δεν πρέπει να αποτελούν καθημερινό τρόφιμο, αλλά η λήψη μιας μικρής ποσότητας γλυκού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2-3 φορές την εβδομάδα (η ακριβής συχνότητα είναι σχετική για την κάθε περίπτωση).
3) Μπορείτε να σερβίρετε τα γλυκά σε μικρά πιάταδημιουργώντας στα παιδιά... λανθασμένες εντυπώσεις ως προς την ποσότητα. Μοιράστε στα πιάτα τους πχ μία σοκολάτα ή ένα μεγάλο κομμάτι σπιτικό κέικ.
4) Περιορίστε τα αναψυκτικά και προτιμήστε το νερό, όταν τα παιδιά διψούν. Ο φυσικός χυμός, το γάλα και τα αφεψήματα βοτάνων (χωρίς καφεΐνη) είναι σίγουρα καλύτερες επιλογές από τα αναψυκτικά, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνονται σε υπερβολικές ποσότητες.
5) Μην χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση ή ως ανταμοιβή. Το φαγητό δεν καλύπτει κάποια συναισθηματική μας ανάγκη, αλλά χρησιμεύει μόνο για να καλύψει την πείνα μας. Ανταμείψτε το μικρό σας με ευγενικά λόγια, μία ζεστή αγκαλιά ή περισσότερο χρόνο για παιχνίδι. Ένα αυτοκόλλητο σε μικρότερα παιδιά, αρκεί για να τα κάνει να αισθανθούν ότι κατάφεραν κάτι το πολύ σημαντικό!
6) Αποφεύγετε να δώσετε γλυκά ως σνακ. Μια πολύ καλή εναλλακτική μπορούν να αποτελέσουν τα φρέσκα φρούτα εποχής.
7) Δώστε τόνο διασκεδαστικό στο φαγητό. Μαγειρέψτε απλές συνταγές θρεπτικών τροφίμων μαζί με τα παιδιά σας, φτιάξτε πρόσωπα, σχήματα και χαμόγελα στο παιδικό πιάτο με κομμάτια φρούτων κτλ..
8) Επιλέγετε καταστήματα που στην ουρά για το ταμείο δεν έχουν διαθέσιμα γλυκά.

9) Διαβάστε προσεκτικά τι αναγράφεται στις συσκευασίες των παιδικών σνακ. Πολλά παιδικά τρόφιμα χρησιμοποιούν κάποια από τα συστατικά τους έτσι ώστε να προωθούνται ως ευεργετικά για την παιδική διατροφή. Διαπιστώστε προσεκτικά και την περιεκτικότητα που έχουν σε ζάχαρη και λιπαρά, πριν τα βάλετε στο καλάθι σας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα λεγόμενα «παιδικά γιαούρτια», τα οποία έχουν αρκετή επιπλέον ζάχαρη και ουσιαστικά δεν είναι γιαούρτια, αλλά επιδόρπια με βάση το γιαούρτι.
10) Με μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να παίξετε τον ντετέκτιβ! Δείξτε τους πώς να αναγνωρίζουν την ποσότητα σακχάρων που αναγράφεται στην κάθε συσκευασία τροφίμων της ίδιας κατηγορίας. Στη συνέχεια παροτρύνετέ τα να επιλέξουν τη συσκευασία με τη μικρότερη ποσότητα!
11) Μην δίνετε γλυκίσματα ή μπισκότα στα παιδιά, όταν δεν τρώνε το φαγητό τους. Τα γλυκά ποτέ δεν πρέπει να υποκαθιστούν τα κύρια γεύματα. Θα μου πείτε : 'μα γιατρέ, δεν τρώει τίποτα!'. Όταν λοιπόν γνωρίζετε ότι το φαγητό της ημέρας δεν είναι το αγαπημένο του, προνοήστε από πριν, ώστε να έχετε διαθέσιμα στο τραπέζι διαφορετικά τρόφιμα από αυτά που δεν αρέσουν ιδιαίτερα στο παιδί. Κατ αυτόν τον τρόπο θα αισθάνεται τουλάχιστον ότι έχει κάποια επιλογή. Με υπομονή και επιμονή θα πετύχετε το στόχο σας, δηλαδή το μικρό σας να αποδέχεται πιο εύκολα αυτό που του προσφέρεται στο τραπέζι. Γνωρίζετε άραγε ότι μπορεί να χρειαστεί να παρουσιάσετε ένα καινούργιο τρόφιμο ακόμα και 25 φορές, μέχρι να γίνει τελικά αποδεκτό από το παιδί σας;
12) Κάνετε εντατικά μαθήματα διατροφής στις γιαγιάδες και στους παππούδες! Γνωρίζω πολύ καλά πως η συμβουλή αυτή είναι και η πιο δύσκολη για να υλοποιηθεί, αφού οι αγαπημένες μας γιαγιάδες και παππούδες έχουν ήδη φτιάξει χαρακτήρα! Οπότε, ας μη χαλάμε τη .. «ζαχαρένια μας» (για να μένουμε και στο κλίμα των σακχάρων!) και ας τους αποδεχτούμε με όλα τα υπόλοιπα θετικά τους στοιχεία, κυρίως για την αγάπη, τη φροντίδα και την αναντικατάστατη προσφορά τους στην ανατροφή των παιδιών μας.

 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου 

Πηγή: https://kosmarikou.gr/2019/05/paidi-glyka/

 

© 2021 Asteroskonis - Αστρολογία και Παιδιά..🤴..by Rania Markelli
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε