Κοινωνικοποίηση Παιδιού: 8 τρόποι ενίσχυσης

2022-02-14
Φωτογραφία από Bessi από το Pixabay
Φωτογραφία από Bessi από το Pixabay

Οι περισσότεροι γονείς από πολύ νωρίς ασχολούνται με τα γνωστικά επιτεύγματα των παιδιών τους. Έτσι, βλέπουμε δίχρονα ή τρίχρονα να απομνημονεύουν τα γράμματα της αλφαβήτας, να μετρούν έως το 50, να γνωρίζουν πολλές ξένες λέξεις και να έχουν κι άλλες σπουδαίες γνώσεις που φυσικά εξασκούν τη μνήμη των μικρών και τα προετοιμάζουν για το μέλλον.

Εκτός όμως από την ακαδημαϊκή επιτυχία (άριστη επίδοση στο σχολείο, πτυχία, έπαινοι κ.ά.), εξίσου ή και περισσότερο σημαντικές είναι για τα παιδιά οι κοινωνικές δεξιότητες.

  • Τι είναι οι κοινωνικές δεξιότητες;

Με τον όρο «κοινωνικές δεξιότητες» εννοούμε ένα σύνολο δεξιοτήτων και συμπεριφορών, που είναι απαραίτητες για να μπορεί ένα άτομο να επικοινωνεί και να αλληλοεπιδρά αποτελεσματικά με το κοινωνικό περιβάλλον.

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι επίκτητες και μαθαίνονται καλύτερα από την άμεση εμπειρία. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα παιδιά που πάσχουν από ΔΑΔ (αυτισμό), τα οποία χρειάζονται άμεση εκπαίδευση.

Εάν με λίγα λόγια ένα παιδί δημιουργεί εύκολα φιλίες, τα πηγαίνει καλά με παιδιά διαφορετικών χαρακτήρων, συνεργάζεται και αποδέχεται τη γνώμη των άλλων, ακόμη κι εάν το δυσαρεστεί, τότε πιθανότατα θα μετατραπεί σε έναν κοινωνικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση ενήλικα.

Για να ενθαρρύνουμε την κοινωνικότητα του παιδιού μας, είναι αναγκαίο να είμαστε κοντά του με ευαισθησία και να παρατηρούμε το επίπεδο κοινωνικοποίησής του, αφού το κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά παιδιά που λειτουργούν καλύτερα, όταν βρίσκονται σε μικρές ομάδες φίλων, ενώ άλλα επιζητούν την προσοχή του πλήθους. Αυτό το χαρακτηριστικό πιθανότατα θα παραμείνει και στην ενήλικη ζωή του, γιατί είναι στοιχείο του χαρακτήρα του. Δεν χρειάζεται εμείς οι γονείς να το αλλάξουμε ολοκληρωτικά αυτό, αλλά να ενισχύσουμε την κοινωνική του ανάπτυξη, ώστε να αναπτύξει ομαλά την προσωπικότητα του καθώς μεγαλώνει.

  • Πώς θα το βοηθήσω να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες;

1. Ενθαρρύνετε το παιδί να συζητά μαζί σας σχετικά με τους φίλους του, ρωτήστε το ποια παιδιά αισθάνεται περισσότερο κοντά του και σε ποια θα ήθελε εκείνο να είναι και έπειτα προσκαλέστε τα στο σπίτι σας για να παίξουν ομαδικά παιχνίδια ή προτείνετε στην οικογένειά τους να συναντηθείτε όλοι μαζί.

2. Εντάξτε το παιδί σε κάποια δραστηριότητα που του αρέσει όπως κολύμβηση, μπαλέτο ή ποδόσφαιρο. Έτσι, θα έρθει σε επαφή και με παιδιά εκτός του σχολικού περιβάλλοντος και θα διδαχτεί από έναν άλλον ενήλικα διαφορετικούς τρόπους να πετυχαίνει πράγματα.

3. Πάρτε μαζί σας το παιδί, όταν επισκέπτεστε τους ηλικιωμένους γονείς ή συγγενείς σας, για να μάθει να σέβεται τους μεγαλύτερους αλλά και άτομα που δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες με το ίδιο, που δεν μπορούν να τρέξουν γρήγορα, να σκαρφαλώσουν ή να πηδήξουν. Μέσα από αυτή την επαφή θα καταλάβουν ότι έχουν κάτι πολυτιμότερο: την πείρα της ζωής.

4. Επισκεφθείτε οικογενειακώς μουσεία και παρακολουθήστε θεατρικές παραστάσεις, για να μάθει το παιδί πώς να συμπεριφέρεται σε επίσημες εξόδους.

5. Ζητήστε του να σας συνοδεύσει στην τράπεζα, στην αγορά ή κάπου που να μην του αρέσει ιδιαίτερα, για να καταλάβει ότι κάποιες φορές παραμερίζουμε τις επιθυμίες για χάρη των άλλων.

6. Διδάξτε στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και εξηγήστε τους ότι είναι σημαντικό να τα εκφράζουν με λόγια και όχι με βία ή με εκρήξεις θυμού.

7. Μιλήστε τους για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων γύρω μας μέσα από απλά παραδείγματα της καθημερινότητας, φωτογραφίες και βιβλία, προκειμένου να κατανοήσουν ότι κανείς δεν είναι ολόιδιος με εμάς, να αποκτήσουν ενσυναίσθηση για να μπορούν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη απόρριψη στο σχολείο.

8. Προσέξτε το παράδειγμα σας! Εσείς είστε οι μόνοι αρμόδιοι για να διδάξετε τις κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά σας, γι' αυτό βοηθήστε τα να τις εφαρμόσουν στις καθημερινές περιστάσεις και επιβραβεύστε τα, όταν τα καταφέρνουν. Σε περίπτωση που τις ξεχνούν, δείξτε υπομονή και εξηγήστε καλύτερα την κατάσταση. Τέλος, αφήστε το παιδί να επιλέξει μόνο του τον σωστό τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!

Εν κατακλείδι, προσπαθήστε να έχετε μια ποικιλία ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων, σε λογικά βέβαια πλαίσια. Καθετί καινούριο, αποτελεί και μια νέα εμπειρία για την ομαλή κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών!

Βιβλιογραφία: Λίντα Μπλερ, «Ευτυχισμένα παιδιά», Εκδόσεις: Ψυχογιός.

*Γράφει η Liakopoulou Anta: Classical Philologist / Professor of Greek Language & Literature - Special Education Teacher (MA in Special Education Needs) - Specialized in learning difficulties and behavioral problems.


Πηγή: https://www.weread.gr/4000/8-tropoi-gia-na-enischysete-tin-koinonik/

© 2021 Asteroskonis - Αστρολογία και Παιδιά..🤴..by Rania Markelli
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε